Savet za kućni savet ft. ZALET (2016)

ZI-manov fond za mlade

Savet za kućni savet ft. ZALET (2016)

Tu 2016. godinu u svetu obeležila je i Trampova je pobeda na izborima u SAD, pandemija zloglasnog Zika virusa, dok je skoro 52% Britanaca na Brexit referendumu glasalo za napuštanje EU. Svet su napustili i velikani poput Dejvida Bouvija, Princa, Muhameda Alija. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da napravi potpunu senzaciju i nakon poraza od Drim tima u finalu - osvojila je srebrnu medalju.

Mi smo te godine, kroz program Zimanov fond za mlade između ostalih, podržali i projekat Savet za kućni savet koji je za svoj cilj imao da mladima, na jedan zanimljiv način, skrene pažnju na mogućnostima koje imaju kao članovi celokupnog društva.


Nedovoljno transparentno objavljivanje relevantnih informacija, opšta apatija, nezainteresovanost i neaktivnost su osnovni razlozi koji dovode do toga da mladi propuštaju značajne mogućnosti za samoobrazovanjem i razvojem, i ne koristi svoje potencijale. A mladi su društvena grupa koja predstavlja oko 20% stanovništva Srbije i suočavaju se sa mnogobrojnim izazovima od siromaštva, problema u obrazovanju i na tržištu rada, do diskriminacije, isključenosti iz procesa donošenja odluka.

Ceo projekat je bio zasnovan na dramskom metodu – zabavnoj i edukativnoj predstavi (nalik projektu Isključi TV - misli svojom glavom!), koja je imala za cilj plasiranje životne svakodnevice mladih i onih koji na njih ponajviše utiču, analizu postupanja u određenim situacijama, kao i podsticanje na akciju i angažovanje društva. Kroz dijaloge u njoj, publika se mogla upoznati sa različitim situacijama kao što je npr. problem sa kojima se suočava umetnost u našoj državi, kič i šund, opadanje moralnih postulata i normi, kao i problemi iskrivljenih vrednosti u današnjem društvu, stereotipi, diskriminacija, predrasude – prikazani kroz svakodnevne realne situacije.

Pod mentorskom palicom Stevana D. Jovanovića (prof. Steve), nakon brojnih proba, mladi glumci su predstavu Tačka razno (savet za kućni savet) izveli u nekoliko gradova, pred više od 700 ljudi, koji su na taj način mogli saznati neophodne činjenice, pojmove, načine implementacije ideja, načine učešća u lokalnoj zajednici, kao i načine na koje lokalne vlasti mogu pomoći mladima.


Podeli

Preporučeno


Novo doba digitalnog aktivizma ft. Timočki omladinski centar (2019)

Novo doba digitalnog aktivizma ft. Timočki omladinski centar (2019)

ZI-manov fond za mlade

ZIman u operaciji "Digitalni aktivizam" - rad sa mladima na programiranju i promociji na dr. mrežama, kako bi lakše okupili svoju zajednicu.

Svi za demokratiju, demokratija za sve ft. Gimnazija "Bora Stanković" Bor (2018)

Svi za demokratiju, demokratija za sve ft. Gimnazija "Bora Stanković" Bor (2018)

Mladi u pokretu

ZImanova podrška učenicima gimnazije Bora Stanković iz Bora u želji da motivišu svoje vršnjake da svoje stavove slobodno iznose i bore se za njih.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori