Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

ZI-manov fond za mlade

Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

Emanuel Makron je 2017. godine pobedio na izborima u Francuskoj, NFL igrač Kolin Kapernik je kleknuo tokom izvođenja himne u znak protesta prtotiv policijske brutalnosti i pokrenuo novi vid i novi talas protesta. Mark Cukerberg i Ilon Mask su ušli u oštru raspravu jer je obelodanjeno da je fejsbukova veštačka inteligencija ne samo razvila sopstveni jezik, već i veštinu da prevari korisnike, a Bijonse je objavila da čeka blizance fotografijom koju je lajkovalo preko 11 miliona ljudi. Najavljeno je da će Srbija ući u EU do 2025. godine, a među pojmovima koje su ljudi iz Srbije najčešće pretraživali na Guglu te godine su Zadruga, Pink, Ubice moga oca i Ikea Srbija...

Svesni činjenice da mladi kroz osnovnu i srednju školu ne stiču dovoljno znanja o demokratskim institucijama i vrednostima, svojim pravima i odgovornostima, i da često nisu spremni niti motivisani da budu aktivni i odgovorni građani; kao i da zbog brojnih afera, svađa i korupcije koje su prisutne na našoj javnoj i političkoj sceni, oni razvijaju apatiju, stiču negativnu sliku o osnovnim demokratskim institucijama i procesima i ne žele da učestvuju u njima – pokušali smo da ih na jedan drugačiji način animiramo, kroz zabavu i druženje, kroz društvenu igru - Partokratija.

Cilj je bio da se kroz nju prikaže kako funkcionišu demokratske institucije, kako izgleda izborni process i zašto je važno da se u njemu učestvuje, u čemu se razlikuju postojeće političke ideologije i šta treba imati u vidu prilikom odlučivanja o tome za koga se glasa. Takođe, cilj je bio da se kroz igru na satiričan način ukaže na glavne nedostatke i negativne pojave na polju funkcionisanja institucija, prava građana, medijskih sloboda i delovanja političkih partija u zemlji.

Tokom samog procesa stvaranja javio se veliki broj mladih iz Zaječara kojima se svidela ideja i koji su želeli da učestvuju u samom testiranju igre. Po pojavljivanju igre na svečanoj promociji gotovo svi klubovi društvenih igara sa teritorije Srbije izrazili su želju da poseduju primerak igre. Samo tokom promotivnog perioda, Partokratiju je igralo preko 200 mladih ljudi

Podeli

Preporučeno


Svi za demokratiju, demokratija za sve ft. Gimnazija "Bora Stanković" Bor (2018)

Svi za demokratiju, demokratija za sve ft. Gimnazija "Bora Stanković" Bor (2018)

Mladi u pokretu

ZImanova podrška učenicima gimnazije Bora Stanković iz Bora u želji da motivišu svoje vršnjake da svoje stavove slobodno iznose i bore se za njih.

Isključi TV – misli svojom glavom! ft. Gimnazija "Mile Arsenijević – Bandera", Majdanpek (2019)

Isključi TV – misli svojom glavom! ft. Gimnazija "Mile Arsenijević – Bandera", Majdanpek (2019)

Mladi u pokretu

Učenici gimnazije "Mile Arsenijević - Bandera" iz Majdanpeka i ZIman u borbi protiv dezinformacija, lažnih vesti i propagande u medijima.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori