Novo doba digitalnog aktivizma ft. Timočki omladinski centar (2019)

ZI-manov fond za mlade

Novo doba digitalnog aktivizma ft. Timočki omladinski centar (2019)

Sve prisutniji problem je koliko mladi provode vreme na internetu, ali ono što je takođe važno je kako oni zapravo provode vreme i kakve sadržaje tu konzumiraju. Istraživanja koja su rađena potvrdila su da mladi najviše koriste internet u privatne svrhe, za komunikaciju i u potrazi za zabavnim sadržajem. Iz svega ovog proizlazi tvrdnja da mladi uglavnom ’’troše’’ svoje vreme na internetu. Takođe, digitalna pismenost nije razvijena u dovoljnoj meri, što su pokazali i podaci da više od polovine ispitanika ne zna šta je cloud, https protokol i backup sistema. 

Upravo iz tog razloga u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom, pokrenuli smo projekat koji se bavio problemom mladih na internetu i konzumiranjem sadržaja koji uglavnom služe za razonodu. Ideja nije bila - odvojiti ih od interneta, već približiti im temu digitalnog aktivizma i objasniti na koji način vreme koje provode na internetu ili društvenim mrežama može da menja njihove živote, kao i to da oni budu inicijatori tih promena.

U projekat su bili uključeni mladi između 15 i 30 godina, kojima su kroz obuke o programiranju i promociji na društvenim mrežama bili pruženi korisni alati za korišćenje interneta, ali i za dobro njihove zajednice jer bi takve alate mogli da koriste za okupljanje digitalne zajednice oko nekog zajedničkog problema.


Od ukupno 62 prijavljenih, od kojih je odabrano 15 devojaka, koliko je bilo moguće fizički smestiti u prostor velike sale, gde su održane radionice za programiranje uz pomoć Rails Girls – globalne inicijative koja ima za cilj da što više devojaka edukuje i osnaži za delovanje u IT industriji. Radionica se bavila osnovama programiranja koristeći programski jezik Ruby. Ruby on Rails, ili skraćeno Rails, je otvorena platforma za brz razvoj veb aplikacija bazirana na Ruby programskom jeziku.

Snimljena je i serija vebinara sa interesantnim i stručnim gostima iz relevantnih oblasti, kao i radionica iz marketinga na društvenim mrežama.


Podeli

Preporučeno


Ne budi idiot, aktiviraj se! + Gimnazija Zaječar (2018)

Ne budi idiot, aktiviraj se! + Gimnazija Zaječar (2018)

Mladi u pokretu

Zaječarski gimnazijalci i ZIman organizovali su izbore (da, prave, demokratske izbore) za predsednika đačkog parlamenta te škole.

Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

ZI-manov fond za mlade

ZIman prvi deli karte za Partokratiju - satiričnu društvenu igru o glavnim nedostacima sistema u kojem živimo.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori