Hakaton ft. Radio klub "Timok" (2018,2019)

ZI-manov fond za mlade

Hakaton ft. Radio klub "Timok" (2018,2019)

Prema anketi koja je sprovedena u Tehničkoj školi, organizacija je došla do saznanja da učenici veoma malo učestvuju u rešavanju problema u svom okruženju. Kao razlog njihovog slabijeg učestvovanja u rešavanju problema u lokalnoj zajednici navode da ne znaju način na koji bi direktno i samoinicijativno mogli da se uključe.

Iz tog razloga 2018. i 2019. smo podržali projekat Hakaton, čij je cilj bio podstaći i podržati razvoj društva, sa akcentom na mlade, putem digitalnog aktivizma i digitalnih alata. Učenici okupljeni u timove ili pojedinačno prijavljeni, upoznati su sa tehnikama Design Thinking - a, kao načina kreativnog razmišljanja i pronalaženja rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju. U okviru ove obuke učesnici su se upoznali sa Design Thinking procesom (empatija, identifikacija problema, stvaranje ideje za rešenje, izrada prototipa, testiranje), kao i sa digitalnim alatima za izradu prototipa. Na obuci je učestvovalo 35 učenika iz Majdanpeka, Zaječara, Bora, Knjaževca i Svrljiga.


Poslednja faza projekta bio je sam HAKATON. Hakatoni su višesatni događaji posvećeni kodiranju ili timskom prototipovanju softverskih ili hardverskih rešenja. A poslednja faza Hakatona je prezentacija timskih rešenja ispred žirija i javnosti. Žiri je odabrao najbolja rešenja, a svima dao sugestije za unapređenje rešenja koje su timovi predložili i način za samu realizaciju rešenja.

Pobednička ekipa Palm je predstavila ideju Android aplikacije kojom se građani mogu informisati o važnijim događajima i dešavanjima u Zaječaru i takođe preko nje uspostaviti komunikaciju sa „gradom“. Na ovaj način se jednostavno mogu prijavljivati problemi koji se primete u gradu, ali i slati sugestije i pohvale.

Izrađena je prva verzija android aplikacije koja je bila dostupna za preuzimanje sa GOOGLE PLAYSTORE stranice.


Podeli

Preporučeno


Besedom do demokratije i motivacije ft. Ekonomsko-trgovinska škola Zaječar (2017)

Besedom do demokratije i motivacije ft. Ekonomsko-trgovinska škola Zaječar (2017)

Mladi u pokretu

ZIman je, kroz program "Mladi u pokretu" podržao učenike Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara i takmičenje u besedništvu.

Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

Partokratija ft. JAZAS & Duh Istoka (2017)

ZI-manov fond za mlade

ZIman prvi deli karte za Partokratiju - satiričnu društvenu igru o glavnim nedostacima sistema u kojem živimo.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori