Hakaton ft. Radio klub "Timok" (2018,2019)

ZI-manov fond za mlade

Hakaton ft. Radio klub "Timok" (2018,2019)

Prema anketi koja je sprovedena u Tehničkoj školi, organizacija je došla do saznanja da učenici veoma malo učestvuju u rešavanju problema u svom okruženju. Kao razlog njihovog slabijeg učestvovanja u rešavanju problema u lokalnoj zajednici navode da ne znaju način na koji bi direktno i samoinicijativno mogli da se uključe.

Iz tog razloga 2018. i 2019. smo podržali projekat Hakaton, čij je cilj bio podstaći i podržati razvoj društva, sa akcentom na mlade, putem digitalnog aktivizma i digitalnih alata. Učenici okupljeni u timove ili pojedinačno prijavljeni, upoznati su sa tehnikama Design Thinking - a, kao načina kreativnog razmišljanja i pronalaženja rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju. U okviru ove obuke učesnici su se upoznali sa Design Thinking procesom (empatija, identifikacija problema, stvaranje ideje za rešenje, izrada prototipa, testiranje), kao i sa digitalnim alatima za izradu prototipa. Na obuci je učestvovalo 35 učenika iz Majdanpeka, Zaječara, Bora, Knjaževca i Svrljiga.


Poslednja faza projekta bio je sam HAKATON. Hakatoni su višesatni događaji posvećeni kodiranju ili timskom prototipovanju softverskih ili hardverskih rešenja. A poslednja faza Hakatona je prezentacija timskih rešenja ispred žirija i javnosti. Žiri je odabrao najbolja rešenja, a svima dao sugestije za unapređenje rešenja koje su timovi predložili i način za samu realizaciju rešenja.

Pobednička ekipa Palm je predstavila ideju Android aplikacije kojom se građani mogu informisati o važnijim događajima i dešavanjima u Zaječaru i takođe preko nje uspostaviti komunikaciju sa „gradom“. Na ovaj način se jednostavno mogu prijavljivati problemi koji se primete u gradu, ali i slati sugestije i pohvale.

Izrađena je prva verzija android aplikacije koja je bila dostupna za preuzimanje sa GOOGLE PLAYSTORE stranice.


Podeli

Preporučeno


Savet za kućni savet ft. ZALET (2016)

Savet za kućni savet ft. ZALET (2016)

ZI-manov fond za mlade

ZIman na daskama koje život znače. Mladi zaječarski glumci osmislili su i organizovali predstavu "Savet za kućni savet", a mi ih podržali!

Mladi protv fašizma ft. JAZAS & Gradska deca (2014)

Mladi protv fašizma ft. JAZAS & Gradska deca (2014)

ZI-manov fond za mlade

Rokenrol ZIman! Njegova muzička kompilacija "Mladi protiv fašizma" i 13 izvođača iz regiona poslali su jasnu poruku.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori