Budući predsednici učeničkih parlamenata na treningu sa Zaječarskom Inicijativom

Školski izbori

Budući predsednici učeničkih parlamenata na treningu sa Zaječarskom Inicijativom

24.04.2023.


Kandidati za buduće predsednike učeničkih parlamenta iz šest gradova su učestvovali u vikend-treningu održanom na Borskom jezeru u okviru programa Školski izbori. Dvadeset dvoje učenika/kandidata su tokom dva dana, zajedno sa mentorima i svojim vršnjacima, pripremali i planirali svoje kampanje, kreirali poruke, uvežbavali javni nastup.

Kampanje u školama počinju uskoro i trajaće dve nedelje, a onda će početkom juna biti održani i školski izbori, na kojima će biti izabrani predsednici parlamenata za školsku 23/24 godinu. Onim kandidatima kojima ostali đaci poklone poverenje, svoje predsedničke mandate će otpočeti u septembru 2023.

Kroz ovaj program, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje.

Cilj programa Školski izbori je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore. Školski izbori su veoma efikasan način da mladi uče o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i da stiču poverenje u demokratske institucije i procese.

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom organizovala školske izbore u nekoliko gradova, što ju je podstaklo da ovaj program konstatntno proširuje i unapređuje.


ZImanov program malih donacija realizuje Zaječarska inicijativa u saradnji sa Fondacijom Iskorak, uz podršku National Endowment for Democracy.


Podeli

Preporučeno


“ZIman-ov fond za mlade” ponovo radi!
Nakon skoro dve godine, Zaječarska inicijativa je 1. novembra 2020. godine ponovo otvorila “ZIman-ov fond za mlade”, namenjen organizacijama mladih i za mlade.
03.11.2020.
Zaječarska inicijativa poziva đačke parlamente da se prijave za program ''Školski izbori''
Zaječarska inicijativa je i ove godine raspisala poziv za učešće u programu „Školski izbori“ koji je namenjen đačkim parlamentima srednjih škola. Kroz ovaj...
24.11.2021.
Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom Privatnosti i Uslovima Korišćenja.
Zatvori